Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ

Εδωσαν τα χέρια για το ελληνικό χρέος


Σε συμφωνία με τις γαλλικές τράπεζες για την επαναγορά ελληνικού χρέους αμέσως μετά τη λήξη του κατέληξε η κυβέρνηση της Γαλλίας. Το ντιλ αυτό πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως αυτές στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να πείσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών τους να δεχτούν μια τέτοια ρύθμιση.
Το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τις γαλλικές τράπεζες που έχει προταθεί από το Παρίσι προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», μεταξύ άλλων τα εξής: Οι ιδιώτες επενδυτές θα επεναπενδύουν το 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Ελλάδα όταν αυτά λήξουν. Το 50% του ποσού που θα επενδύεται ξανά θα πηγαίνει σε νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών. Το υπόλοιπο ποσοστό θα επενδύεται σε ένα ειδικό ταμείο με μετοχές μεγάλων εταιρειών, το οποίο θα κερδίζει από την άνοδο των τιμών των μετοχών αυτών. Το ταμείο αυτό θα αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα για τα ελληνικά δάνεια ώστε να μην αναγκαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν εγγυήσεις.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα για να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα και να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «έκπληκτος» που τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα «δεν μπορούν να συμφωνήσουν» σε μια ελάχιστη εθνική συναίνεση, τη στιγμή που ολόκληρη Ευρώπη έχει καταλήξει σε συμφωνία για βοήθεια. Είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί διοίκηση, εννοώντας ουσιαστικά ότι η χώρα δεν λειτουργεί σωστά και ότι οι πλούσιοι Ελληνες δεν συνεισφέρουν αρκετά. Ακόμη τάχθηκε ξανά υπέρ της δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών αλλά και της έκδοσης ευρωομολόγου.

για το επιτοκιο. Σημειώνεται ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας προκειμένου να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο η χώρα μας. «Το να παρέμβουμε από την πλευρά της Ε.Ε. στο επίπεδο των επιτοκίων της Ελλάδας είναι μια ιδέα που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», είπε ο Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου