Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ποιός θα το φανταζόταν!!!

Ποιός θα το φανταζόταν, ότι ενώ κάποτε χαρίζαμε απλόχερα την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας σε όλο τον κόσμο, θα έφτανε μια στιγμή, που αυτό θα εξαφανιζόταν και αντί αυτού εμείς οι κατά κόσμο έλληνες του πνεύματος , θα δανειζόμασταν λέξεις εκφράσεις και έννοιες, από χώρες και λαούς που ήταν κάποτε στο κατώφλι των ποδιών μας.

Ο ορισμός λοιπόν για την λέξη λαμόγιο από κάποιους πιθανολογείται ότι προέρχεται από την ...


ισπανική λέξη [la moya] που η σημαίνει η τάδε.

Κατά άλλους μάλλον και η πιο αληθής η λέξη προέρχεται από το ιταλικό [ la moglie ] που σημαίνει η γυναίκα .
Η έκφραση συγκεκριμένα εφευρέθηκε από τους παλιούς χαρτοπαίκτες της Νάπολι.
Όταν δηλαδή κάποιος από αυτούς, κέρδιζε στα χαρτιά και ήθελε να φύγει από το τραπέζι, για να μην χάσει έλεγε [la moglie… la moglie] δηλαδή ότι τον φώναζε η γυναίκα του και έτσι έφευγε.

Στην χώρα μας τώρα η έκφραση λαμόγιο έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τον ορισμό το ορίζουν ανάλογα οι άνθρωποι κατά το πόσο τους βολεύει, σε σχέση με τον χρόνο και τόπο που θα το χρησιμοποιήσουν.

Οι βιώσιμες λέξεις απατεώνας , κομπιναδόρος, κλέφτης, ρεμούλας, καθρεπτίζουν την αξιοσημείωτη έκφραση του λαμόγιου

Ο σημερινός όρος λαμόγιο, έχει την μέγιστη έννοια για της δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας μας,όρος που συνάδει τα γεγονότα με την ρεμούλα, την μίζα, την νοθεία, την βία και βαγαποντιά, αν και τα μεγάλα κεφάλια την υπονοούν αντί να την βροντοφωνάζουν.

Η μόδα τους ξεκίνησε η μάλλον προϋπήρχε από τα παλιά τα χρόνια, και μάλλον δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα βρούμε.

Υπάρχουν στην ιστορία που έχουμε διδαχτεί, υπάρχουν στις αποδείξεις που πρώτοι έχουμε αποδεχτεί, υπάρχουν στις ανθρώπινες φωνές που έχουν εναντιωθεί σε όλους αυτούς και έχουν χαθεί, υπάρχουν στους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί, υπάρχουν δίπλα στους φτωχούς που τους έχουν βίωση και ανεχτεί, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει θεός.
Τώρα πως τους ξεχωρίζεις, ούτε αυτό είναι δύσκολο. Απλά τους βλέπεις μέσα από τους δέκτες των τηλεοράσεων σε πρώτο πρόσωπο να κάνουν κοινωνική πολιτική ενώ αυτοί να την έχουν κάνει για τον ευατό τους προ καιρού. Από τα πολυτελέστατα γραφεία με τα δερμάτινα καθίσματα να διαλαλούν την δικαιοσύνη ενώ αυτοί να την καταπατούν πρώτοι .

Από απεργίες που κάνουν λευκοφόροι για τα οικονομικά δικαιώματα των ασθενών των , ενώ αυτοί έχουν αποκατασταθεί οικονομικά από τους ίδιους τους ασθενής.

Από λαμογιοπατέρες που σκίζουν τα ιμάτια τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οι ίδιοι δεν ξέρουν τι θα πει πένσα.

Από φαρμακολαμόγιους που είναι μόνιμα απλήρωτοι, ενώ τα κασελάκια τους στο εξωτερικό είναι ανοξείδωτα.

Από μεγάλες καρέκλες που ψάχνουν κοινά, ενώ αυτοί ψάχνουν για τα κοινά των σπιτιών των και των αλλοδαπών παιδιών τους.

Τέλος οι ρασοφόροι της διπλανής πόρτας που νηστεύουν μόνο αν τους πιάσει στομαχόπονος. Τι κάνουμε τώρα εμείς ο λαός η μάζα, μα φυσικά τίποτα.

Nαι απολύτως τίποτα. Μήπως γιατί δεν έχουμε τα κότσια; ΟΧΙ…………. Μήπως γιατί φοβόμαστε τι θα απογίνουμε; ΟΧΙ……… Δεν κάνουμε τίποτα γιατί είμαστε και εμείς με τον τρόπο μας λαμόγια.
-----------------------------------------------

Διαβαζοντας αυτο το αρθρο καταλαβα ποσο συνυπευθυνοι ειμαστε ολοι μας, για την κατασταση της χωρας μας
(απλα η διαφορα ειναι οτι καποιοι εφαγαν πολλα
και καποιοι λιγοτερα)
τελικα μηπως ειχε δικιο ο παγκαλος? χαχαχα

Αν δεν αλλαξουμε νοοτροπια
δεν υπαρχει περιπτωση αυτη η χωρα να παει μπροστα._

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου