Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Αθήνα βομβαρδισμένο τοπίο: Εικόνες καταστροφής

Η Αθήνα βομβαρδισμένο τοπίο: Εικόνες καταστροφής
Η Αθήνα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα και προκαλούν ανατριχίλα σε όσους τις αντικρίζουν.

Φωτιές, λεηλατημένα καταστήματα, θολή ατμόσφαιρα .....

από την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, πεταμένα παντού ξύλα, πέτρες, ξηλωμένα μάρμαρα, καρέκλες, δοκάρια και κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σκηνικό πολέμου θυμίζει η Πλατεία Συντάγματος, η Ερμού και οι γύρω δρόμοι γύρω από το ιστορικό κέντρο.

Οι καταγγελίες μαζί με τα δακρυγόνα, έπεσαν «βροχή». Οι πολίτες και οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα ΜΑΤ για απρόκλητη χρήση χημικών αλλά και για επιθέσεις χωρίς λόγο εις βάρος πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά.

Κατά της Αστυνομίας και το ΕΚΑΒ, που κατηγόρησε τα ΜΑΤ ότι δεν άφηναν τα ασθενοφόρα να περισυλλέξουν τους τραυματίες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια από τα σωστικά συνεργεία και τους γιατρούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές δεν σταμάτησε λεπτό. Η ένταση συνεχώς σιγόκαιγε και κάθε τόσο αναζωπυρωνόταν με τα ΜΑΤ να απαντάνε με χημικά και τους διαδηλωτές να απομακρύνονται για λίγο και να επιστρέφουν ξανά για να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό.

«Μαύρη» εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό η στιγμή που ξένοι τουρίστες βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όμηροι των συνθηκών, μιας και παγιδεύτηκαν στα επεισόδια, πάνω στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ακρόπολη.

Τις εικόνες αυτές όπως είναι φυσικό κατέγραψαν όλα τα ξένα δίκτυα που κατέκλυσαν το Σύνταγμα στέλνοντας τους καλύτερους ανταποκριτές τους για να καλύψουν το θέμα.

Σαν να μην έφταναν όλ΄αυτά, πολλά καταστήματα και κτίρια λεηλατήθηκαν, ενώ πολλές ήταν και οι καταγγελίες για πλιάτσικο. Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στο κέντρο, καθώς οι διαδηλωτές δεν το έβαλαν κάτω ούτε στιγμή. Η Αστυνομία ωστόσο κατάφερε να"καθαρίσει" την Πλατεία από τους διαδηλωτές.

Και μέσα σε όλο αυτό το πολεμικό κλίμα, οι «Αγανακτισμένοι» κατάφεραν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, πραγματοποιώντας μια ειρηνική πορεία προς το Γκάζι.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν από το Μοναστηράκι σε μια ύστατη προσπάθεια να θυμίσουν αυτό το οποίο, όσο ειρηνικά και δημοκρατικά ξεκίνησε,τόσο ξαφνικά αμαυρώθηκε, γράφοντας μαύρες σελίδες στην ελληνική ιστορία.

Από τα επεισόδια της Τετάρτης, 99 άτομα μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, 28 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, 57 στο «Γεώργιος Γεννηματάς», έξι στην Πολυκλινική Αθηνών, επτά στο νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα άτομο στο «Σωτηρία».

Έχουν επίσης τραυματιστεί, σύμφωνα με την αστυνομία, 31 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 16 συλλήψεις και 43 προσαγωγές.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου