Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Γκρεμός και σταυροδρόμι

pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός έθεσε νέο δίλημμα λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. «Δέχεστε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή ….». Ερώτημα προς όλους: υπάρχουν σταυροδρόμια στο γκρεμό; Πιστεύω πως όχι. Απλώς «πετάμε» προς τα κάτω.
Εποχή προ ΔΝΤ ο ίδιος έλεγε ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Νέο λοιπόν ερώτημα: του χρόνου τέτοια εποχή πού θα είμαστε; Μήπως σε νέο γκρεμό του σταυροδρομιού; Κάπως έτσι. Ραντεβού, λοιπόν, τον Μάιο του 2012 ξανά με νέο δίλημμα. Και τότε πάλι οι σωτήρες θα μας σώσουν. Αθάνατη Ελλάδα!
Έχουμε αγανακτήσει με τα διλήμματα και βαρεθεί να επαναλαμβάνουμε ότι δεν βγαίνει έτσι ο λογαριασμός από οικονομικής θεώρησης. Μην ανησυχείτε όμως. Είμαστε απλώς χρεωκοπημένοι αλλά η παγκόσμια ελίτ δε θα μας αφήσει να πτωχεύσουμε. Χαζοί είναι νομίζετε; Πού θα βρουν τέτοια θύματα – πελάτες; Από τη θεωρία των γκαρσονιών της Ευρώπης κατευθείαν τώρα επαγγελματική κατάρτιση στη δουλεία λόγω δανεισμού.
Αλλά πού βρίσκεται η δική μας οικονομική ελίτ; Εδώ, εκεί, παντού. Και τι κάνει; Περιμένει. Τι πράγμα; Να πέσουν ή καλλίτερα να μηδενιστούν οι αξίες των πάντων και μετά να έρθουν να επενδύσουν. Γι’ αυτό το λόγο πήγαν τα νόμιμα και μη νόμιμα κέρδη τους στο εξωτερικό. Όταν τα φέρουν πίσω θα τους ανακηρύξουν ευεργέτες. Οσο για μας όλους θα βυθιζόμαστε μέσα στη ύφεση και θα περιμένουμε να κερδίσουμε το λαχείο.
Παρότρυνση προς τους κυβερνώντες: σώστε τις τράπεζες σήμερα γιατί αύριο θα πρέπει να τις κρατικοποιήσετε. Πλήρωνε Λαέ τις οργανωμένες ζημίες τους. Αυτά έχει ο νεοφιλελευθερισμός μια και εδώ και χρόνια πέθανε η οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Χρεοκοπούν τα κράτη και οι τράπεζες, όμως η ελίτ βασιλεύει.
Σωτήρια οικονομική κίνηση έμειναν οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταφορά ξένης τεχνογνωσίας. Περαιτέρω δηλαδή απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. θυμίζει εποχές Όθωνα.
Είπα αγορά και θυμήθηκα τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το β' εξάμηνο του 2011 θα βγαίναμε να δανειστούμε από τις «αγορές». Τώρα λένε ότι θα τις ψάξουν μετά το 2015. Άντε καλά.
Οι πολίτες, όμως, αδυνατώντας να πάνε στις αγορές λόγω οικονομικής ασφυξίας πάνε στις πλατείες. Εκεί δεν έχει διλήμματα με γκρεμούς ή σταυροδρόμια. Έχει Ανθρώπους. Καιρός ήταν να συναντηθούν. Είχαν χαθεί πίσω από χρήμα. Πλατεία, λοιπόν, μέχρι να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όλα τα άρθρα του Πολυμέρη Πόλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου