Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τί είναι τα Εγκεφαλικά Κύματα:

Το μυαλό μας ρυθμίζει τις δραστηριότητες του μέσω ηλεκτρικών κυμάτων που καταγράφονται στον εγκέφαλο, τα οποία εκπέμπουν μικρούς ηλεκτροχημικούς παλμούς διαφόρων συχνοτήτων, που καταγράφονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αυτά είναι τα εγκεφαλικά κύματα (Brain Waves).
Οι διάφορες καταστάσεις συνείδησης στον εγκέφαλο, σκιαγραφούνται από την εναλλαγή της συχνότητας των εγκεφαλικών κυμάτων (Στην κλίμακα Hertz ή Hz)

Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε : BETA, ALPHA, THETA, DELTA

Beta
13-60 Hz ανά δευτερόλεπτο (μέσος όρος 40 Hz). Είναι το επίπεδο της συνηθέστερης συνείδησης εγρήγορσης, συνήθως σε αυτό εκπέμπουμε, και σε αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου. Eκπέμπονται όταν ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται στην καθημερινή εγρήγορση οπότε κινούμαστε και σκεπτόμαστε. Είναι τα κύματα που ο εγκεφαλός μας εκπέμπει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Είναι χρήσιμα στις πρακτικές δουλειές και εμποδίζουν το νου να χαλαρώσει (κοινώς να τεμπελιάσει). Στα υψηλά επίπεδα του, νιώθουμε υπερένταση, άγχος, φόβο, ανυπομονησία, σύγχυση.

Alpha
7-13 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο της φυσικής και πνευματικής χαλάρωσης, σ’ αυτό νιώθουμε ικανοποιημένοι και απόλυτα συνειδητοί για το τι συμβαίνει γύρο μας, και σ’ αυτό παρατηρούνται οι ποιο έντονες δραστηριότητες του δεξιού ημισφαιρίου. Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εγκεφαλική συχνότητα, είναι η καλύτερη κατάσταση για να παίρνουμε νέες πληροφορίες, να ασχολούμαστε με περίτεχνες δραστηριότητες, να μαθαίνουμε νέες γλώσσες, να αναλύουμε πολύπλοκες καταστάσεις. Επίσης, σ’ ‘αυτή την συχνότητα λειτουργεί ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης, και όλες οι δραστηριότητες νηφαλιότητας. Αύξηση επιπέδου ενδορφίνης και νοροεπινεφρίνης, ουσίες συνδεδεμένες με συναισθήματα αυξημένης νοητικής διαύγειας και ευφορίας, και κατάλληλο χημικό περιβάλλων για τον σχηματισμό αναμνήσεων. Ιδανική κατάσταση για δημιουργία και συνθετική σκέψη. Αυτή η συχνότητα των εγκεφαλικών σημάτων είναι αυτή στην οποία θα επιθυμούσαμε πάντα να είμαστε. Δημιουργούνται όταν ο εγκέφαλος αδειάζει από τις αναμνήσεις, σκέψεις, ανησυχίες και ριλαξάρει. Αυτά τα κύματα κυριαρχούν στα πρώτα στάδια του ύπνου. Δύστυχως, στην συνηθισμένη καθημερινότητα μας, κυρίως παραμένουμε στα υψηλά επίπεδα των κυμάτων BETA.

Theta
4-7 Hz ανά δευτερόλεπτο. Είναι το επίπεδο που στο υψηλό στάδιο του νιώθουμε υπνηλία μειωμένη συνείδηση, βαθιά χαλάρωση, υπερβολική νυμφαλιότητα ή λήθαργο. Καθώς τα Hertz πέφτουνε, κοιμόμαστε. Το στάδιο της ύπνωσης. Είναι η εγκεφαλική κατάσταση στην οποία βλέπουμε τα όνειρα (Παρατηρείται το φαινόμενο R.E.M – Rapid Eye Movement). Εκπέμπονται όταν η εγκεφαλική δράση περιορίζεται. Μετά τον πρώτο ύπνο, ο εγκέφαλος πέφτει από τα κύματα Άλφα στα κύματα Θήτα και μετά στα Δέλτα. Στην περίπτωση αναισθησίας κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.

Delta
0,1-4 Hz ανά δευτερόλεπτο. Βαθύς ύπνος ή καταληψία. Όσο χαμηλότερα, οδηγούμαστε στο επίπεδο της πλήρους αναισθησίας.

Eγκεφαλικά Κύματα & Ηλικία:
Από 0-4 ετών κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.
Από 4-7 ετών κυριαρχούν τα κύματα Θήτα.
Από 7-12 ετών κυριαρχούν τα κύματα Aλφα.
Από 12 και πάνω κυριαρχούν τα κύματα Βήτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου