Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Νευροανάδραση: Μάθετε να ελέγχετε τον εγκέφαλο σας!

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι ποδοσφαιριστές της Μίλαν με πιλότους πολεμικών αεροσκαφών, διάσημους συνθέτες και χρηματιστές; Ξέρουν να ελέγχουν το ρεύμα στον εγκέφαλο τους! Ναι, καλά διαβάσατε! Η τεχνική αυτή λέγεται νευροανάδραση και είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ, όπου ανακαλύφθηκε τυχαία από τη ΝΑSΑ τη δεκαετία του ’60. Παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς τηλεχειριστήριο, αποκλειστικά με τη δύναμη του μυαλού τους, μαθαίνουν πώς να αναπνέουν σωστά, να οξυγονώνουν τον εγκέφαλό τους καλύτερα, να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται πιο εύκολα πετυχαίνοντας τον στόχο τους, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μάλιστα, αυτή η τεχνική εφαρμόζεται από εξειδικευμένα ιδιωτικά κέντρα και στη χώρα μας και στοιχίζει από 25 έως 30 ευρω τα 30 λεπτά! Σύμφωνα με τους ειδικούς, έπειτα από 20-25 συνεδρίες, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, αφού ο «παίκτης» μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του εγκεφάλου του!

«Το μυστικό κρύβεται στο ρεύμα του εγκεφάλου, δηλαδή τα εγκεφαλικά κύματα. Η νευροανάδραση είναι μια μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αποκτήσει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των εγκεφαλικών κυμάτων του και να μάθει να τα ελέγχει» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Μάριος Σεβρισαριάνος, ψυχολόγος, υπεύθυνος του Κέντρου Νευροανάδρασης του Ηρακλείου Κρήτης. Και εξηγεί: «Τη μέθοδο της νευροανάδρασης χρησιμοποιούν παίκτες της Μίλαν αλλά και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ιταλίας πολλές μέρες πριν κατεβούν στο γήπεδο. Αλλά και στη χώρα μας υπάρχουν γνωστοί συνθέτες, επιχειρηματίες, χρηματιστές, αθλητές, πιλότοι που χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή, για να είναι σε εγρήγορση και να έχουν τη βέλτιστη απόδοση του εγκεφάλου τους».

Το πώς αισθανόμαστε και αντιδράμε εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το πώς έχει συνηθίσει ο εγκέφαλος να αντιδρά από τηη βρεφική ακόμη ηλικία. Στον εξωτερικό φλοιό του υπάρχουν 15 δισ. κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους από απόσταση. Ετσι λοιπόν, για να περάσουν το μήνυμα ανταλλάσσουν ουσίες, τους νευροδιαβιβαστές.

Από την ποσότητα αυτών των ουσιών εξαρτάται πώς αισθανόμαστε, πώς αντιδρούμε και πόσο εύκολα ή δύσκολα διασπάται η προσοχή μας. Αυτή η ποσότητα των ουσιών εξαρτάται από τα ηλεκτρικά κύματα με τα οποία έχει συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία το κύτταρο να φορτίζεται.

«Με τη νευροανάδραση έχουμε την τεχνογνωσία να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύουμε το άτομο να φέρει τις συχνότητές του στα ιδανικά επίπεδα, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών» λέει στην «Espresso της Κυριακής» η ψυχολόγος Εύα Λιούτα.


Θεραπεύει ημικρανίες, άγχος, κατάθλιψη, μέχρι και αλκοολισμό!
Παίζοντας ένα απλό video game

Σε ποιους τομείς όμως μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η διαδικασία της νευροανάδρασης, η οποία μοιάζει πολύπλοκη; Η γκάμα των εφαρμογών της είναι εντυπωσιακή, αφού επιδρά στον εγκέφαλο, το κέντρο όλων των λειτουργιών μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καταστάσεις ψυχολογικής αιτιολογίας όπως άγχος, κατάθλιψη, αλλά και πιο σοβαρές όπως επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική παράλυση, αλλά και μικρές τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τεχνική της νευροανάδρασης.

Μεγάλη πρόοδο μπορούν να σημειώσουν και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα όπως διάσπαση της προσοχής, υπερκινητικότητα, καθώς και δυσκολίες μάθησης και διαταραχές συμπεριφοράς.

Προβλήματα ύπνου, τρίξιμο δοντιών, χρόνιοι πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αίσθημα κόπωσης, καταπολεμούνται με τη νευροανάδραση.

Επίσης, μπορούν να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν περιστατικά νευρικής ανορεξίας, βουλιμίας, επιληψίας, εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και ο εθισμός στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.

Και όλα αυτά τα πετυχαίνει κανείς παίζοντας απλώς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του, όχι τα χέρια του!

Συγκεκριμένα, ο εξεταζόμενος κάθεται αναπαυτικά σε μια δερμάτινη πολυθρόνα και μπροστά του έχει έναν υπολογιστή που «τρέχει» το video game-άσκηση. Πίσω του είναι ο ψυχολόγος-εκπαιδευτής που ουσιαστικά κατευθύνει τον εκπαιδευόμενο ώστε να χαλαρώνει και να αναπνέει σωστά. Ο «παίκτης» είναι συνδεδεμένος με τρία ηλεκτρόδια στο κεφάλι (τα δύο είναι στα αυτιά).
Αυτά τα ηλεκτρόδια καταλήγουν σ’ έναν δεύτερο υπολογιστή που λαμβάνει και καταγράφει τα ηλεκτρικά κύματα που εκπέμπει ο εγκέφαλός του. Ετσι μέσω του δεύτερου υπολογιστή, ο παίκτης ουσιαστικά παίζει χωρίς joystick ή πληκτρολόγιο το ηλεκτρονικό παιχνίδι, που μπορεί να είναι μια πίστα ράλι ή η νοητή καθοδήγηση μιας μπάλας σ’ έναν δρόμο με τρύπες.

Ουσιαστικά, η όλη διαδικασία της νευροανάδρασης είναι ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όπως το καρδιογράφημα, κατά το οποίο μετράται σε Hertz το εύρος και η δύναμη των ηλεκτρικών κυμάτων που εκπέμπει ο εγκέφαλος.

«Κάθε κύτταρο του εγκεφάλου (νευρώνας) έχει στον άξονά του ηλεκτρικό φορτίο που ονομάζεται δυναμικό μεμβράνης. Ο όρος δυναμικό σημαίνει αποθηκευμένη ενέργεια, όπως αυτή της μπαταρίας. Το ηλεκτρικό αυτό φορτίο αλλάζει κατά τη διαδικασία της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων, μέσω της απελευθέρωσης νευροχημικών ουσιών και ιόντων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι η καταγραφή της αλλαγής του ηλεκτρικού φορτίου των νευρώνων» εξηγεί η ψυχολόγος Εύα Λιούτα.

Η ηλεκτρική αυτή δραστηριότητα που συντελείται στους νευρώνες είναι στην ουσία τα«εγκεφαλικά κύματα». Αυτά είναι:

Δ: ύπνος
Θ: όνειρο
Α: χαλάρωση
SMR: χαλαρή εστίαση
Β: εστιασμός
Β2: ένταση

Κάθε νοητική, συναισθηματική και φυσιολογική κατάσταση επομένως στην οποία μπορεί να περιέλθουμε, έχει ένα αντίστοιχο ηλεκτροχημικό υπόβαθρο που θα καθορίσει την ένταση και την ποιότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου