Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η.Π.Α.: Η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα "μάτι δεδομένων στον ουρανό"

Περισσότερα από 60 χρόνια πριν, ο Isaac Asimov μέσα από τη σειρά βιβλίων του "Foundation", είχε εφεύρει μια νέα επιστήμη, την "ψυχοϊστορία" (psychohistory) που συνδύαζε μαθηματικά και ψυχολογία με σκοπό την πρόβλεψη του μέλλοντος.

Σήμερα οι κοινωνιολόγοι ερευνητές κοιτάζουν μέσα στην απεραντοσύνη του Διαδικτύου και ψάχνουν για......

όρους αναζήτησης, μηνύματα στο Twitter, posts στο Facebook ή σε blogs, καθώς και τα ίχνη δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων ώστε να επιτύχουν τον ίδιο σκοπό.

Οι πιο αισιόδοξοι από τους ερευνητές πιστεύουν οτι αυτές οι τεράστιες αποθήκες δεδομένων θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά τους κοινωνιολογικούς νόμους της ανθρώπινης συμπεριφοράς και θα τους φέρουν σε θέση να προβλέψουν πολιτικές κρίσεις, επαναστάσεις και άλλες μορφές κοινωνικής ή οικονομικής αστάθειας με τον ίδιο τρόπο που οι φυσικοί και οι χημικοί μπορούν να προβλέψουν τα φυσικά φαινόμενα.

"Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα μπροστά", λέει ο Thomas Malone, διευθυντής του Center for Collective Intelligence στο Massachusetts Institute of Technology. "Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε σημαντικά πιο λεπτομερή δεδομένα καθώς επίσης και τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους -πλέον- αλγόριθμους πρόβλεψης, μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις που δεν θα ήταν δυνατό να κάνουμε ποτέ κατά το παρελθόν".

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δείχνει ενδιαφέρον για την παραπάνω ιδέα. Φέτος το καλοκαίρι, μια -όχι και τόσο γνωστή- υπηρεσία πληροφοριών, ξεκίνησε να ψάχνει ιδέες από ακαδημαϊκούς κοινωνιολόγους και εταιρίες για αυτοματοποιημένους τρόπους εντοπισμού εντός του Διαδικτύου σε 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής, "σημαντικών δεδομένων", σύμφωνα με την ερευνητική πρόταση που κυκλοφόρησε εντός της υπηρεσίας αυτής. Αυτό το πείραμα με την τριετή διάρκεια που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον επόμενο Απρίλιο χρηματοδοτείται από την Intelligence Advanced Research Projects Activity, ή Iarpa (προφέρεται eye-AR-puh) που υπάγεται στον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.


Του John Markoff
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου